2012-01

СПБ стана член на РЕПРО БГ. Организацията (основана през 2011) е създадена да защищава легитимните интереси на носителите на писмени авторски права при възпроизвеждането по репрографски начин на техните произведения. В него засега членуват Асоциация „Българска книга” (АБК), Асоциация на писателите в България, Сдружение на Български писатели, Съюз на българските писатели и СПБ. Броят на членовете ще нараства поради събудения интерес.

През изминалия период РЕПРО БГ е положила основите на организацията:

- Успешно е извършена цялата юридическа работа по конституирането и регистрирането на РЕПРО БГ като организация за колективно управление на авторските права. В момента РЕПРО БГ е единствената в България легитимна организация, създадена да събира компенсационни възнаграждения от репрографско възпроизвеждане на текстове и неподвижни изображения.

- Определена е встъпителна вноска за членство от 1200 лв. и годишен членски внос за всяка оргаизация-членка също от 1200 лв. Бюджетният разчет за административните дейности на организацията възлиза на около 10 000 лв. годишно. Засега АБК финансира дейността на РЕПРО БГ като сумите, дължими от участничките-членки, ще бъдат удържани от техните бъдещи вземания.

- През изминалата година РЕПРО БГ е станала член на IFFRO – Международната федерация на сдруженията за събиране на репрографски възнаграждения. РЕПРО БГ е единствен представител от България във федерацията.

Ръководството на РЕПРО БГ е изготвило Предложение за измемения и допълнения в ЗАПСП за изработването на нова законодателна рамка в съответствие с националното и международното законодателство и с добрите европейски практики за защита на авторските права при репрографско възпроизвеждане на текстове. Предложението ще бъде внесено в новото Народно събрание.