2012.05.17-19 - ЕСАЛП общо събрание

Годишно общо събрание на Европейския съвет на асоциациите на литературните преводачи (ЕСАЛП - СЕАТL) се проведе в Задар (Хърватия). СПБ делегира Теодора Цанкова.

Интересни моменти от работата на събранието, споделени от Теодора Цанкова:

„По отношение на предназначения за вътрешно ползване раздел на уебсайта на ЕСАЛП (http://www.ceatl-members.eu) беше взето решение всички делегати да имат свои акаунти, от които да могат да публикуват новини от асоциациите си. Делегатите бяха призовани да бъдат по-активни в това отношение. За уебмастър беше избрана Габриеле Гаилиуте (Литва). Беше съставена отделна работна група, която да поддържа новинарската секция в публичната част на сайта, включително да превежда новините на двата официални езика на ЕСАЛП: английски и френски. Гугъл групата на ЕСАЛП продължава да съществува като затворено място за дискусии между членовете.

На кръглата маса за „добри практики”, за която почти не остана време, представих проекта на СПБ „е-Мерси за превода”. Измежду останалите представени дейности ми направи впечатление начинанието на датските ни колеги да съставят и издадат енциклопедия на преводаческото изкуство, включваща история на превода в Дания, биография на именити преводачи и т.н.”