Разговор за Витолд Гомбрович и неговия „Космос“

    Издателство „Панорама“ при Съюза на преводачите в България Ви кани на премиерата на романа "Космос" на световноизвестния писател от полски произход Витолд Гобрович, която ще се състои на 23 ноември 2018 г., петък, от 18:30 ч. в „+Това“ (София, ул. „Марин Дринов“ 30). В разговора за книгата ще участват Владимир Полеганов и преводачката Катерина Кокинова. Очаквайте и специална изненада в края на представянето.

    Гомбрович за романа си: „Космос“ за мен е черен, преди всичко черен, нещо като черно размътено течение, пълно с водовъртежи, задръствания, наводнения, черна вода, повличаща хиляди отпадъци, и в нея загледан човек – загледан в нея и от нея отвлечен – мъчещ се да я разчете, разбере, свърже в някаква цялост... Чернилка, ужас и нощ. Нощ, пронизана от необуздана страст, от покварена любов. Един Бог знае... струва ми се, че ужасът на „Космос“ ще бъде разчетен, но не така скоро" („Завещание“).

    Писателят и преводач Владимир Полеганов е запален читател на Витолд Гомбрович. Завършил е клинична психология и творческо писане и е носител на награда „Хеликон“ за 2017 г. за романа си „Другият сън“.

     Изследователят гомбровичолог Катерина Кокинова „се бори“ с инструкциите на Гомбрович от 2008 г. насам, а отскоро ги и превежда.

     Заповядайте!
 
Екипът на „Панорама“ при СПБ